Leden die steunen

Media:
 

 


Buienradar:

U bent hier: Home › Hoofdmenu pagina's › Uitrusting en veiligheid bij het inline-skaten

Informatie over materiaal, uitrusting en veiligheid bij het inline-skaten

Print versie

Veiligheidstips:

.        Draag altijd bescherming: knie-, pols- en elleboogbeschermers

.        Draag altijd een helm

.        Tijdens een goede skate training leer je de technieken om op de juiste manier te rijden, rem­men en vallen

.        Blijf op het fietspad of op de stoep (volgens de wet ben je een voetganger)

.        Houd je aan de verkeersregels

.        Vermijd skaten als het wegdek nat is

.        Oefen op daarvoor geschikte plekken, dus niet in het drukke verkeer

.        Draag nooit een walkman als je skate

.        Let op losliggende stoeptegels, plassen, olievlekken, kuilen en scheuren in het asfalt

.        Als beginner kun je het beste oefenen op plaatsen met een vlakke ondergrond

.        De skaterichting is de kijkrichting

.        Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker

Goed materiaal is het halve werk, dat geldt zeker voor Inline skating. Welke skates je nodig hebt hangt sterk af van hoe je gaat skaten. Voor vert skating heb je heel ander materiaal nodig dan voor fitness skating. En vergeet bij aanschaf van skates de beschermingsmiddelen niet.

 

Bescherming:

Draag bij het skaten altijd beschermingsmateriaal pols- knie- en elleboogbescherming In het ver­keer en in de half-pipe bescherm je je hoofd met een helm. Belangrijk is dat beschermingsmiddelen goed passen en comfortabel zitten en het is belangrijk dat de beschermingsmiddelen niet van hun plaats verschuiven. Het meeste Ietsel bij skate ongevallen is opgelopen omdat de skaters geen be­schermingsmateriaal droegen.

 

Polsbeschermers:

Let er bij de aankoop van polsbeschermers op dat de beschermers niet alleen beschermen tegen schaafwonden. Polsbeschermers moeten zijn voorzien van een hard deel. Het harde deel van de polsbescherming zit aan de binnenkant van je hand.

 

Knie-, en Elleboogbeschermers­:

Ook knie- en elleboogbescherming vindt je in verschillende uitvoeringen. Let erop dat de bescherming is voorzien van een sok, zodat deze niet van zijn plaats verschuift. Ook als je ergens tegen aan stoot mag de beschermer, die met klittenband is beves­tigd, niet van zijn plaats gaan. Daarnaast is de bescherming enigszins zacht aan de binnenkant, dit verhoogt aan de ene kant het draag comfort en aan de andere kant

 

Skatehelmen:

Let erop dat een skatehelm is voorzien van een CE markering en voldoet aan de norm EN 1078 of EN 1080 uit 1997. (Bron Normalisatie-instituut) Een dergelijke helm is uitvoerig getest en biedt optimale bescherming. Verder is het van groot be­lang dat de helm goed past, zodat de helm niet verschuift bij een valpartij. Vooral een te grote helm is onveilig. Er bestaan speciale skate(board)helmen maar een fietshelm voldoet ook. Hoewel in een recentelijk (2006) televisie uitzending van RADAR werd gepleit voor een helm met een ronde achterzijde (het zogeheten potje). Overigens zijn deze helmen ook geschikt om mee te rolschaatsen. Een goede helm past over de slapen. Sluit de strap (het bandje) aan de onderkant van de helm. Bij alle toertochten die door de Skatebond Nederland worden georganiseerd is een valhelm verplicht. Wanneer je op eigen houtje een tocht onderneemt kan het verstandig zijn om van te voren het traject te verkennen. Dit voorkomt dat je onderweg verrast wordt door wildroosters, plotselinge afdalingen of ander hindernissen.

 

Lagers:

De wielen draaien om kogellagers. Hoe minder speling ze hebben, hoe soepeler het wiel draait. De goedkopere lagers hebben de aanduiding AA, AB of BB. Ze wor­den vooral voor speelgoedskates gebruikt. Speelgoedskates zijn af te raden. De betere skate heeft precisielagers, de zogenaamde Abec-lagers. Abec staat voor Annular Bearing Engineering Committee. (Abec-3, Abec-S, Abeo-7 enz.). Hoe ho­ger het getal, hoe duurzamer en beter de lager.

 

In de regen rijden is niet alleen gevaarlijk door het gladde wegdek, maar ook slecht voor je lagers. Lagers slijten erg snel als ze nat worden (door roest) en kunnen vastlopen door bijvoorbeeld zand. Zorg daarom dat ze meteen goed schoon en droog gemaakt worden na het ska­ten. Als je toch natte lagers hebt, demonteer ze dan zo snel mogelijk. Verwijder bij dichte lagers de borgring die aan beide kanten zit en verwijder de dekschildjes. Stop alles in een bakje met bijvoorbeeld wasbenzine(let op wasbenzine is brandgevaarlijk). Gebruík een tandenborstel voor hard­nekkig vuil en roest. Laat de lagers na reiniging drogen op een krant en behandel ze binnen een uur met of Teflon- of naaimachineolie of Teflon kogellagervet. Zet alles daarna weer nauwgezet in elkaar. Doe dit in elk geval om de 15 tochten. Dure, dichte lagers van roestvast staal ondergaan ook slijtage als je ze niet regelmatig reinigt. Let bij aan­koop van nieuwe skates goed op het type lager en vraag om schoonmaakinstructies.

 

Wielen:

Kleinere wielen zijn wendbaarder en stabieler, grotere wielen gaan harder en zijn minder gevoelig voor oneffenheden maar zijn wat zwaarder en minder stabiel. Re­creatie skates hebben wielen van 70-78 mm doorsnee, vert skaten vereist een dia­meter van 44-67 mm en voor fitness- en toerskaten worden wielen van 72-80 mm doorsnede gebruikt. Het profiel van een wiel (het deel wat de grond raakt) kan ver­schillen, loopt het spits toe dan wordt de skate sneller en wendbaarder, bij een plat profiel heb je meer grip en sta je stabieler. De beste wielen zijn van urethaan ge­maakt. dat is beter dan nylon.

 

De hardheid wordt uitgedrukt in durometer waarde van 74A (zacht) tot 100A (keihard). Zachtere wie­len bieden meer grip en betere schokdemping en zijn goed voor skaten op een oneffen ondergrond en dus voor recreatie- en fitness skaten. Hardere wielen hebben minder weerstand en slijten minder. Toerrijders gebruiken meestal 78A tot 82A.

 

Je wielen slijten ongelijkmatig, om de gebruiksduur te verlengen en de stabiliteit te verbeteren moet je de wielen regelmatig "doorwisselen" zorg ervoor dat de binnenkant buitenkant wordt en dat de wie­len op verschillende posities komen. De boutjes in de wielasjes beschadigen snel als je ze te hard aandraait.

 

Schoenen:

Er zijn harde (hardboots) en zachte (softboots) schoenen. De hardboots hebben een zachte binnenschoen en geven meer steun (belangrijk bij stuntwerk). De softboots zijn flexibeler, wat zeer geschikt is voor fitness en recreatieskaten. Een skeelerschoen heeft een lage leren schoen. Hogere schoenen bieden meer steun voor de enkels en winnen langzaam terrein, hoewel je er minder diep mee kan zitten. De oudere harde plastic skateschoen was te lomp voor tochten, er zijn inmiddels diverse soorten (soft)boots ontwikkeld, waarop je heerlijke tochten kunt maken Er zijn ook schoenen die zo­wel op schaats- als skeelerframes passen. Laat je hierover goed voorlichten in een speciaalzaak uiteraard moet de schoen goed passen: als je door je knieën gaat moet je in de punt van de schoen voldoende bewegingsvrijheid hebben. Tot slot kun je kiezen uit schoenen met veters, buckles.

 

Frames:

Het frame is soms van kunststof, soms van aluminium. Een kunststof frame is soepeler, een metalen frame is stugger en geeft iets meer snelheid. Ook gaat het langer mee.

 

Verlichting:

Als het donker is, bij slecht weer, maar ook in de drukte van al­ledag, gezien worden in het verkeer is van levensbelang. Zeker als je weet dat 1 op de 6 automobilisten slecht tot onvoldoende ziet, is het zaak om aan die zichtbaarheid iets te doen. Speciaal voor skaters is er een reeks veilige oplossingen, zoals hesjes, (LED) armbanden en nog veel meer. Gespecialiseerde skate winkels verkopen ook skate verlichting die op de skates zelf bevestigd kunnen worden. Deze skate verlichting bestaat uit sterke kunst­stof buizen die aan de zijkant van de skates kunnen worden geklikt. Een nightskater kan eigenlijk niet zonder. Opvallend, betaalbaar en overal verkrijg­baar via Halfords, Perry Sport, ANWB, Hema, Fietsenzaken en veel skate en sport­zaken.

 

Vingerbel:

Er is een vingerbel op de markt waardoor de skater een andere weggebruiker kan laten weten dat hij in de buurt is. De bel kan worden gedragen als een ring en ziet eruit als een kleine fietsbel. Overigens moeten skaters zich blijven realiseren dat ze volgens de wet voetgangers blijven.

 

Kleding:

Dankzij moderne kledingmaterialen hoeven weersomstandigheden geen belemmering meer te zijn voor een flinke skate & skeelertocht. Wanneer je in het verkeer gaat skaten is het verstandig opvallende kleding te dragen, liefst fluoriderende kleuren. Zichtbaarheid kleding voor particulier gebruik dienen te voldoen aan de EN 1150. Ook zijn fluoriderende banden verkrijgbaar, die over de kleding gedragen kunnen worden. Zichtbaarheid accessoires dienen te voldoen aan de (pr) EN 13356 (Bron: Normalisatie-instituut). Thermische kleding kent een ingenieus systeem waarbij hei transpiratievocht wordt afge­voerd naar de bovenliggende kleding laag. Een droog lichaam is veel beter in staat om een constante temperatuur te bewaren en dat betekent een behoorlijke prestatieverbetering, Ooit was thermische kleding een typisch winterproduct, maar bekende fabrikanten produceren tegenwoordig naast hun winterkleding ook speciale zomermaterialen. Voetballers en wielrenners plukken daar al dankbaar de vruchten van.

 

 

Wondverzorging:

De handige 3 in 1 wondzorg kit, nieuw voor Nederland, is geschikt voor het verzor­gen van kleine snij- en schaafwonden. Dit unieke product bestaat uit 3 onderdelen; een wonddepper, alcohol 70% en een pleister. De kit is uitgevoerd in een hand­zaam formaat. Het unieke van dit product is, dat hiermee in één keer aan de 3 wondverzorging functies beantwoord kan worden, namelijk: desinfecteren, bedek­ken en fixeren. Deze compacte kit is dus ideaal voor thuis, voor onderweg en vanwege zijn compleetheid en compactheid een " must " om tijdens het skeeleren/skaten bij je te hebben want..... “een ongeluk zit vaak in een klein bochtje”!

 

Kortom een artikel dat onmisbaar is in elke situatie, waarbij kwetsuren opgelopen kunnen worden. Wondbehandeling zal door deze handige kit de ideale en eenvoudig uit te voeren manier van wondverzorging worden.

 

Remmen:

Er zijn verschillende remsystemen:

Conventionele rem:

Een vast remblok op de achterkant van het frame van één de skates (meestal rechts). Je tilt je rechter voet iets op en laat het remblok over de bodem schuren. Het optil­len van een voet vergt echter de nodige handigheid, die je goed moet oefenen. Overigens op skeelers is een dergelijk rem niet gemonteerd. Controleer voordat je gaat skaten je remblokjes. Rubber ­remblokjes zijn beter dan plastic remblokjes. Remblokjes kunnen bij de gevorderde skater nog wel eens problemen opleveren, omdat je er wat minder wendbaar mee bent. Daarnaast blijven de remblokjes nog wel eens hangen/haken aan de stoeprand waar je vanaf skate.

Ingebouwde rem:

(Tarturaga-frame): Dit is een ingebouwd remsysteem. Wet gaat in werking wanneer druk wordt uitgeoefend op het achterste wieltje van de rechter skate.

 

Naast remmateriaal op de skate bestaan er natuurlijk ook goede remtechnieken. Vooral in de eerste skate lessen wordt daar veel aandacht aan besteed

 

In het kort de aandachtspunten voor beginnende recreatie skaters:

.        Schoen: Draagcomfort, hardboots zijn stabieler, soft boots flexibeler. Test ze altijd even buiten uit!

.        Frame: Kunststof is soepeler, metaal gaat harder en gaat langer mee.

.        Wielen: Grootte 72 - 76: Hardheid 78A - 82A.

.        Lagers: Abec 3 - Abec 5.

.        Remmen: Remblokjes, les en oefenen!

.        Bescherming: Pols, knie, elleboog en helm.

.        In het verkeer: Opvallende kleding, vingerbel en verlichting als het donker is.

 


Zoek in site:

Kalender:
« Maart 2019 »
M D W D V Z Z
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Loginstatus:

Laatste nieuws:

16-03-2019

7 April Open Dag 2019

Lees meer...

 

 
Onze sponsors:
 
Jeugd
Volwassen
Wedstrijd
Inschrijven
KNSB Vaardigheidspaspoort Inline-skaten/schaatsen
Groep 1 woensdag
Groep 2 woensdag
Groep 1+2 zaterdag
Kids Allround woensdag
Kids gevorderden 12-17 jaar donderdag
Freestyle woensdag
Kiddy Speed
Absoluut Beginners
Beginners
Gevorderden
Semi Gevorderden
Semi- en Gevorderden (do-avond)
Freestyle
Toertochten rijden
Jeugd Speedskaten
Volwassen Speedskaten
Opgave formulier inlineskaten jeugd
Opgave formulier inlineskaten volwassenen
Opgave formulier inlineskaten indoor
Jeugd
Volwassen
Inschrijven
Uitslagen wedstrijden
Jeugdschaatslessen
Verlengd Jeugdschaatsen
Toertraining maandagavond
Toertraining vrijdagavond
Opgave formulier schaatsen jeugd
Opgave formulier schaatsen volwassenen
Evenementenoverzicht
Evenementenkalender
Nieuws 2018
Archief
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Inline-skaten 2012
Schaatsen 2012
Inline-skaten 2011
Schaatsen 2011
Trainers inlines-skaten
Secretariaat
Lidmaatschap
Locatie
Openingstijden
Webcam Purmerring
Vertrouwenspersoon
Privacy Verklaring
Vereniging bestuur
Clubkleding
Wijzig lidgegevens
Historie en toekomst
Verjaardagskalender
Informatiebladen
Vereniging ondersteuners
Bestuur
Informatiebladen
Vergaderstukken
Kidsplan
Vrienden van club
Onze sponsors
Ook sponsoren?
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Login

Ogenblik a.u.b. ...