Leden die steunen

Media:
 

 


Buienradar:

U bent hier: Home › Nieuws 2015 › VERSLAG VAN DE WEISSENSEE 2015

VERSLAG VAN DE WEISSENSEE 2015

 

Binnen onze club, IJs en Inline-skate club Purmerend, bevindt zich een groep enthousiaste tourschaatsers. In de winter trekken zij wekelijks een paar maal naar IJsbaan de Westfries in Hoorn om te werken aan techniek, conditie en onverzettelijkheid. Onder bezielende leiding van verschillende trainers wordt er op maandag en vrijdagavond getraind. Ieder op eigen niveau en met eigen opdrachten. De een wat meer op techniek, de ander wat meer op duurvermogen.

Sommigen doen dit omdat het gewoon gezellig en gezond is, anderen hebben een prestatiedoel. Voornaamste doel is natuurlijk om goed voorbereidt te zijn voor het geval er natuurijs in Nederland komt en je eindeloos over het ijs door de Noord-Hollandse polders kunt zwieren.

 

Helaas bieden de Nederlandse winters allang geen zekerheid op natuurijs meer. Er is binnen deze enthousiaste groep schaatsers dan ook naarstig gezocht naar andere doelen, naar een uitdaging XXL. De ultieme uitdaging is natuurlijk de Friese Elfsteden, maar ja…….die is voor het laatst ook al weer meer dan 15 jaar geleden geschaatst, bovendien moet je dan lid zijn enz…, veel te veel voorwaarden en onzekerheden om jezelf een doel te stellen dat bereikbaar is en naar redelijke verwachtingen ook verwezenlijkt kan worden.

 

Dan is daar ook de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) die verreden wordt op de Weissensee in Oostenrijk. Gaat gewoon elk jaar door. Lekker een paar dagen wintersporten in Oostenrijk. Al snel was dit het gestelde doel. Sinds een paar jaar trekt een groep van onze club daarom naar Oostenrijk om daar de uitdaging met zichzelf en het ijs aan te gaan en te zien “ hoe ver we komen”

 

 

Motor achter de organisatie dit jaar was wederom Bram ten Klei. Hij heeft contacten met Frau Hanebeck in het dorpje Naggl gelegen aan de oevers van de Weissensee. Daardoor geen gedoe met huisvesting. Bram regelde voor iedereen onderdak op hetzelfde adres.

In de loop van het schaatsseizoen werd bekend dat we met een groep van ongeveer 20 enthousiaste clubleden naar Naggl zouden trekken. Iedereen lid of lid geworden van stichting AEW en ingeschreven voor deze tocht.

Om zaken goed en professioneel aan te pakken werden sponsoren gezocht en gevonden bij Proficium, Waterland Sport en Velzeboer planten en snijbloemen. Een prachtig in het oog springend pak met sponsorvermeldingen is wat dit voor ons opleverde. Door de bijdrage van de sponsoren waren de deelnemers verzekerd van een mooi en goed schaatspak tegen een zeer aantrekkelijke eigen bijdrage. Sponsoren in deze verdienen onze dank.

 

Het gehele winterseizoen is er getraind. Op les maar ook tijdens de vrije schaatsuren en de diverse Buffel avonden op de IJsbaan. In een opbouw van 40 rondjes per avond naar uiteindelijk een avond met 150 rondjes op de ijsbaan werd er weinig aan het toeval over gelaten. De meeste deelnemers hebben zich tijdens deze trainingen goed voorbereidt op hun deelname aan de AEW. Als lid van onze ijsclub club heeft u van deze activiteiten vast meldingen via social media voorbij zien komen. De groep was enthousiast, gedreven en vastberaden om er ook dit jaar weer het beste van te maken.

 

Geplande deelname datum aan de AEW was voor de meesten van ons vrijdag 30 januari 2015.

Met in het achterhoofd de barre omstandigheden van januari 2014, toen wij ook aan de Weissensee waren, werd de reis op dinsdag of woensdag voorafgaande aangevangen. Even 1150 km rijden om een stukkie te schaatsen, je moet wel echt met het schaatsvirus besmet zijn om dat ervoor over te hebben. Kennelijk zijn we besmet.!!

Enthousiast en vol goede moed is iedereen op woensdag 28 januari 2015 in de avond in Naggl. Uiteindelijk bestaat de groep uit 23 enthousiaste schaatsers, voornamelijk van onze club, maar ook wat andere vrienden die graag met ons meerijden.

 

 

 

Na een goede nachtrust gaan we op donderdag onze inschrijving ophalen en alvast het parcours verkennen. Bij inschrijving ontvangt men 2 beennummers, een transponder en een Snelle Jelle.

Iedereen is in het sponsor pak. Je moet immers uitproberen of de kleding die je de volgende dag gaat aantrekken voldoet. Niet te warm of te koud.

 

Onder werkelijk schitterende omstandigheden, zon en een staalblauwe hemel, kunnen we het parcours verkennen. Op de Weissensee heeft IJsmeester Norbert Jankert een baan van 12,5 km lengte geprepareerd. Op sommige delen ontwaren we bikkelhard zwart natuurijs en is het genieten met de hoofdletter G. Wat een pracht. Wat gaat het ons goed af, Waarom is dit nooit meer in Nederland.? We moeten ons bedwingen om niet meteen al onze energie te verspillen en gewoon lekker de hele dag te schaatsen.

Op de baan komen we ook nog schaatsvrienden van Hoorn tegen die eerder die week al de 200 km hadden geschaatst. Onder hen ook clubgenote Richelle, traint met ons op maandag avond, die op dinsdag de 200 km tocht volbracht had.

 

Daar op de Weissensee trekken wij als groep flink de aandacht. 23 man/vrouw sterk en allemaal in hetzelfde pak. Door diverse mensen worden wij daarop aangesproken en ermee gecomplimenteerd. Ook de organisatie merkt onze groep op en al snel willen zij ons fotograferen voor het AEW magazine. Bestuurlid Cor Hoogendoorn en organisator Bram ten Klei worden geïnterviewd voor een bijpassend artikel. Zowaar, voordat er een meter geschaatst is hebben we onze schaatsclub alweer op de kaart kunnen zetten. Ik zeg: “we zijn goed bezig”. Nu afwachten tot het magazine uitkomt en kunnen zien wat ze ervan gemaakt hebben.

 

 

Tijdens de rijders bijeenkomst horen we dat er op vrijdag naar verwachting 1100 deelnemers aan de start zullen staan. We moeten 16 rondjes van 12,5 km rijden. Start zal om 07.00 uur zijn, het is dan nog donker, dus lampjes mee. Om de tocht te kunnen volbrengen moet je aan het laatste rondje begonnen zijn voor uiterlijk 18.15 uur. De opdracht is dus om 15 rondjes geschaatst te hebben in 11.15 uur. Dan mag je nog aan de laatste beginnen en is de kans om de 200 te voltooien daar. Ieder voor zich rekent uit of dat haal en doenbaar is. Hele berekeningen op tijd volgen. Uiteindelijk maak je elkaar gek en zal de praktijk van vrijdag moeten uitwijzen wat haalbaar is. De omstandigheden zullen van grote invloed zijn. Dat hebben we tijdens eerdere deelname namelijk ook ondervonden.

 

De weersverwachting zorgt dat we in de donderdagavond toch wat somber worden. Het is de voorliggende dagen dat er werd geschaatst op de Weissensee steeds mooi zonnig weer geweest maar voor deze vrijdag wordt er sneeuw verwacht, ongeveer 20 cm. Beelden van het voorgaande jaar toen we bijna de gehele dag in de sneeuw hebben moeten schaatsen komen weer op het netvlies. Vrees wordt uitgesproken, combines afgesproken, een tactiek overlegd en samenwerkingen alvast aangegaan. Wanneer de omstandigheden onderweg bar worden heb je elkaar nodig, voor veiligheid maar ook voor steun en om de motivatie hoog te houden.

Als we die donderdag gaan slapen vallen er al een paar enkele sneeuwvlokjes.

 

Als we op vrijdag 30 januari rond 05.00 uur wakker worden om de strijd met de elementen en onszelf aan te gaan ontwaren we een witte wereld. Er ligt een pak sneeuw, ongeveer de voorspelde 20 cm. Wat veel vervelender is, “ het sneeuwt nog steeds” en het ziet er niet naar uit dat het snel zal ophouden. We zien een grijze hemel waaruit de sneeuwkristallen als kleine parachutes naar beneden vallen en de wereld een wonderlijke aanblik geven. Sneeuw, de wereld ziet er dan zo mooi uit, het geluid wordt gedempt er hangt een serene sfeer die je alleen ervaart als het sneeuwt en de wereld om je heen wit is. Prachtig !!, mooi gezicht en een heerlijk gevoel, maar……eigenlijk kunnen we dat uitgerekend deze dag niet gebruiken. Wij willen sterren zien, kou voelen en het ijs kunnen lezen. De temperatuur is buiten rond de -4 graden. Dat is dan ook meteen het enige voordeel van de sneeuw. Het is niet echt bar koud.

 

 

Alle deelnemers prepareren zich op de tocht. Pakken aan. Kledingkeuze maken. Beennummers vast, met veiligheidsspelden of toch maar met tape. Waterdichte tassen mee, vuilniszakken om de zaak tegen vocht te beschermen, droge kleding in de tas, schaatsen (sommige de Vikings maar vele op de voor ons inmiddels bekende Pipo’s), helmen, mutsen, skibrillen etc..

Gezamenlijk, bepakt en bezakt, stappen we na het ontbijt groepsgewijs in een pendelbus die ons naar de startlocatie brengt. Is super geregeld rond de Weissensee. Er rijden pendels die je van en naar de start brengen.

 

Aangekomen in de tent van de organisatie volgen de laatste voorbereidingen en wordt de kleding in orde gebracht. Schaatsen aan. Nog wat zenuwachtige gesprekken, handen schudden, knuffels, elkaar het beste wensen, een enkele boks en dan naar buiten. Foto’s en filmpjes worden ondertussen gemaakt. Tassen buiten opbergen en dan op naar de echte startlocatie.

Met de ijzers onder schuifelen we richting de start/finish boog. Het is donker en het sneeuwt. Er is behoorlijk zicht maar van het ijs is niet veel zichtbaar. Eventuele scheuren zijn niet goed of nauwelijks zichtbaar. Het ziet er ook niet naar uit dat het snel zal stoppen met sneeuwen.

De afgesproken groepjes zoeken elkaar op en blijven bij elkaar als om 07.00 uur het kanon van de start klinkt. De meute van ongeveer 1100 schaatsers komt langzaam in beweging. Wij staan niet echt vooraan in het startveld en moeten dus eerst nog even doorschuiven voordat Start/finish voor de eerste keer vandaag gepasseerd wordt en ronde registratie wordt opgestart.

Het feest gaat beginnen. Al snel hebben de groepjes elkaar gevonden en wordt de eerste ronde gereden. In de sneeuw met een lampje op de helm of in de hand gaat een ieder rond.

Afhankelijk van de mogelijkheden wordt er met wisselde snelheid gereden. Al snel ontwaart men een soort van kopgroep van de tocht die al een lus verder is dan de meeste van ons.

Als de eerste ronde erop zit begint het daglicht ook aan kracht te winnen. Lampjes zijn niet meer nodig. De baan is een soort van schoon gemaakt. Met een schuif wordt de sneeuw naar de zijkant geduwd. Af en toe hebben we mazzel en komt er ook een borstelmachine voorbij.

Dat maakt dat het ijs soms goed en soms slecht zichtbaar is. Daardoor zijn niet altijd alle scheuren zichtbaar. Zo af en toe gaat er dus iemand “op zijn snavel” . Grote ongelukken zien we gelukkig niet maar vervelend is het wel.

Op enig moment lijkt het sneeuwen af te nemen. Juist als we denken dat we het gehad hebben begint het opnieuw hard te sneeuwen. We zitten dan zo’n beetje in rondje 4 of 5. De baan komt weer helemaal onder de sneeuw te liggen. Zeker als blijkt dat 1 van de 2 ijsverzorging machines kapot is en met panne ergens op de route staat.

Over een spoor van ongeveer 2 meter breed zoekt iedereen zijn weg over de Weissensee. Af en toe is het net Russisch Roulette omdat je echt niet kunt zien waar je je schaats neerzet. Scheur of niet? Mazzel hebben en een goede techniek, goed achterop zitten, kunnen je op de been houden maar vallen is niet altijd te voorkomen. Een veel gehoorde opmerking tijdens dit evenement is dan ook “vallen is een zekerheid”.

 

 

Om ongeveer 10.00 uur worden de omstandigheden wat beter. Het sneeuwen neemt wat af en de verzorging van de baan neemt toe. Je ontwaart hele pelotons met schaatsers die achter een veegmachine aantrekken. Zodra het ijs goed zichtbaar is kun je het lezen en de scheuren ontwijken. Je valt dan minder snel waardoor je zelfvertrouwen toeneemt en daardoor ga je dan weer sneller schaatsen. Kortom de omstandigheden verbeteren en het vertrouwen om het gestelde doel, 200 km schaatsen, neemt toe. Je kon gewoon voelen en zien dat men er meer vertrouwen in kreeg.

Onderweg kom je elkaar tegen. Ieder rijdt met zijn eigen groep en rijdt met elkaar. Een enkeling vindt het rijden in een groep lastig en geeft er de voorkeur aan om de klus “dan maar” alleen te klaren. De ontmoetingen onder weg zijn hartelijk en motiverend. Hoewel het soms ook zodanig de aandacht van het ijs afleidt dat iemand weer met zijn snavel op het ijs belandt. De zorg en bezorgdheid om elkaar komt dan ook wel boven. Er wordt op elkaar gewacht en er wordt geïnformeerd of alles nog heel is. Daarna gaat het weer verder want de finish is immers nog ver.

 

Aan het einde van elk rondje kom je door start finish. Door de transponder die je om de enkel draagt geeft een scorebord aan hoeveel rondjes je volbracht hebt. Het is dan dus gewoon doorschaatsen tot de teller op 16 staat.

Na start/finish is de verzorgingspost. Daar kun je drinken (thee, warme sportdrank, bouillon) en eten (brood, snelle jelle, kittkat, banaan, mandarijn etc) pakken. Het hoeft je aan eten en drinken niet te ontbreken. De organisatie heeft het tiptop voor elkaar. Af en toe zelf een mee gebrachte sportreep of een gel naar binnen werken zorgt daarbij voor voldoende energie om het tot het einde vol te houden. Ook is er mogelijkheid om het toilet te bezoeken op het ijs. Het is wel wat behelpen. Laten we het erop houden dat het doelmatig is.

Naarmate de dag vordert neemt het sneeuwen af, wordt het helder, neemt het zicht toe en verbeteren de omstandigheden. Niet alleen de omstandigheden vwb het weer verbeteren ook de schaatsomstandigheden verbeteren ingrijpend. Doordat het niet meer sneeuwt kan de baan schoon gemaakt en schoon gehouden worden. Het spoor van eerst 2 meter breed wordt groter gemaakt tot er aan het einde van de dag een ongeveer 10 meter brede baan ligt. Goed overzichtelijk met op sommige delen prachtig ijs. Daardoor kunnen we het ijs nog beter lezen en de lastige scheuren ontwijken. De rondetijden nemen af en het gestelde doel komt steeds meer en beter binnen bereik. Wat een heerlijk gevoel als je je op een gegeven moment realiseert dat je alleen nog maar door hoeft te schaatsen, heel moet blijven en finishen om de tocht te volbrengen. Het genieten van de overwinning op jezelf begint dan alvast een beetje. Maar ja, het moet allemaal nog steeds wel ff gebeuren.

Naarmate de 200 km vordert neemt de vermoeidheid natuurlijk ook toe. Het gaat niet meer makkelijk. Iedereen heeft zijn dipje gevolgd door een opleving. Lastig als je zelf in een dip zit terwijl een groepsmaatje juist op dat moment een opleving heeft en het lijkt of hij vuur in zijn schoenen heeft. Gelukkig steunen groepsgenoten elkaar en helpt iedereen elkaar “er door”. Grappige processen ontstaan dan op zo’n dag, zeker als je er oog voor hebt.

 

 

 

In de loop van de middag heeft ieder zijn doel bereikt of bijgesteld. Een aantal vinden 100 km oké en stoppen, anderen gaan door totdat zij een afstand geschaatst hebben die aan hun eigen verwachting voldoet of een verbetering van de prestatie van voorgaande jaren betekent.

Rond 15.30 uur finisht de eerste groep van onze club die de 200 km heeft volbracht. Cor, Ronald en Bram zijn degenen die namens onze club het eerste rond zijn. Bram is in het laatste rondje nog lelijk gevallen en heeft er een “markant” aangezicht aan overhouden. Gelukkig wel van voorbij gaande aard en geen blijvende schade.

Cor besluit dat het voor hem nog niet genoeg is en vindt nog een nieuwe uitdaging in het begeleiden van een groepje dames die uitzicht hebben op het volbrengen van de 200 km.

Later zal ook David zich bij hen aansluiten. Deze dames, Paulien en Ingrid, halen samen met Cor en David uiteindelijk als het donker is ook de 200 km finish. Door een grote groep van onze club die al gefinisht was worden zij enthousiast bij de finish ontvangen.

Cor heeft er dan inmiddels 250 km op zitten. De bikkel !! Door Paulien en Ingrid wordt hij uitgebreid bedankt. Daarna komt ook Dolf nog alleen binnen, Ook hij heeft de laatste rondjes in het donker en alleen geschaatst. Top prestatie !!

Tussen de eerste en de laatste van onze club zijn de diverse groepjes en eenlingen over de finish gekomen. Velen van ons hebben het doel, de 200 km volbrengen, gehaald. Anderen hadden een ander persoonlijk doel en ook die zijn in alle gevallen gehaald of overtroffen.

Een ieder kan dus met een tevreden, voldaan en trots gevoel terugkijken op dit evenement.

 

 

 

Dit is toch waar het bij een schaatsclub om gaat, zeker als je allemaal op de toerschaats training zit. Ieder voor zich heeft bewezen tot topprestaties in staat te zijn. Gedrevenheid, enthousiasme en focus hebben ervoor gezorgd dat doelen bereikt zijn. Dat het daarbij geweldige dagen zijn geweest waarbij we veel gelachen en plezier hebben gehad maakt deze ervaring weer tot een onvergetelijke. Iedere deelnemer kan trots zijn op zichzelf.


 

 

Ida Betist, traint ook op de maandag avond, is tijdens het schaatsen op de Weissensee ongelukkig gevallen. Ondanks pijn en ongemak heeft zij haar prestatie van vorig jaar overtroffen. Bij thuiskomst in Purmerend was een bezoekje aan het ziekenhuis noodzakelijk en blijkt zij haar spaakbeen te hebben gebroken. Beterschap !!

 

Een super week zit er weer op. Na 2300 auto km en vaak 200+ schaats km zijn we allemaal weer terug en wordt er al uitgekeken naar volgende uitdagingen. De elfsteden op de baan in Hoorn (540 rondjes) of toch alvast plannen maken voor volgend jaar op de Weissensee.

 

Mocht u deze uitdaging ook willen aangaan zorg dat u goed getraind en voorbereid bent. Vergeet uw veiligheid dan niet, zorg voor goede beschermende kleding. Hoewel schaatsen met een helm op nog niet “in” is binnen het schaatsen is het dragen van een helm zeker een serieuze overweging waard. Goede bescherming van het hoofd kan heel belangrijk zijn en vervelende blessures voorkomen.

 

Tekst & foto's: Martin van Haastere

 

 

Zoek in site:

Kalender:
« Maart 2019 »
M D W D V Z Z
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Loginstatus:

Laatste nieuws:

16-03-2019

7 April Open Dag 2019

Lees meer...

 

 
Onze sponsors:
 
Jeugd
Volwassen
Wedstrijd
Inschrijven
KNSB Vaardigheidspaspoort Inline-skaten/schaatsen
Groep 1 woensdag
Groep 2 woensdag
Groep 1+2 zaterdag
Kids Allround woensdag
Kids gevorderden 12-17 jaar donderdag
Freestyle woensdag
Kiddy Speed
Absoluut Beginners
Beginners
Gevorderden
Semi Gevorderden
Semi- en Gevorderden (do-avond)
Freestyle
Toertochten rijden
Jeugd Speedskaten
Volwassen Speedskaten
Opgave formulier inlineskaten jeugd
Opgave formulier inlineskaten volwassenen
Opgave formulier inlineskaten indoor
Jeugd
Volwassen
Inschrijven
Uitslagen wedstrijden
Jeugdschaatslessen
Verlengd Jeugdschaatsen
Toertraining maandagavond
Toertraining vrijdagavond
Opgave formulier schaatsen jeugd
Opgave formulier schaatsen volwassenen
Evenementenoverzicht
Evenementenkalender
Nieuws 2018
Archief
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Inline-skaten 2012
Schaatsen 2012
Inline-skaten 2011
Schaatsen 2011
Trainers inlines-skaten
Secretariaat
Lidmaatschap
Locatie
Openingstijden
Webcam Purmerring
Vertrouwenspersoon
Privacy Verklaring
Vereniging bestuur
Clubkleding
Wijzig lidgegevens
Historie en toekomst
Verjaardagskalender
Informatiebladen
Vereniging ondersteuners
Bestuur
Informatiebladen
Vergaderstukken
Kidsplan
Vrienden van club
Onze sponsors
Ook sponsoren?
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Login

Ogenblik a.u.b. ...