Leden die steunen

Media:
 

 


Buienradar:

U bent hier: Home › Nieuws 2017 › NATUURIJS DAGBOEK 2017

NATUURIJS DAGBOEK 2017

Maandag 13 februari 2017.

Helaas het is niet gelukt met het ijs. Er is in het weekeinde zo een 5cm sneeuw gevallen en de vorst was niet sterk genoeg.

We besluiten om de klep open te zetten en de baan leeg te laten lopen. Er is voorlopig geen vorst op komst.

Het ijs is fondantijs door de sneeuw met een dikte van 4,2 cm tot 2,5 cm.

We bedanken alle mensen voor hun spontane hulp die men altijd weer aanbied zodra er maar vorst in het verschiet ligt. Top! We kunnen het nooit doen zonder al jullie hulp.

 

We besluiten voor deze periode met onderstaande mooie foto van maandagmorgen 13 februari op onze eigen Purmerring.

 

 

Vrijdag 10 februari 2017.

De ijsdikte wordt gemeten om 10.15 uur bij een stevige oostenwind en -3 graden. Het voelt aan als min 10 graden! Afgelopen nacht is het -3,7 geweest. De vooruitzichten zijn niet goed.

Het ijs is op zijn dikst 2,2 cm en er zijn ook nog kleine stukken op de lange kant aan de oostzijde waar het niet dicht ligt. Komende nacht wordt lichte vorst verwacht en in het weekeinde overdag ver boven nul. Dus deze vorstperiode wordt het geen schaatsen op onze Purmerrring.

stuifsneeuw en koud! Maar geen schaatsen.

Dinsdag 7 februari 2017.

Vandaag nog wat water bijgepompt, tot een hoogte van ca 4cm aan de buitenrand. De verwachtingen voor schaatsweer zijn wat getemperd, we gaan het zien. Zaterdag lijkt de beste papier te hebben!

Maandag 6 februari 2017.

Ja heus, de baan gaat voor de tweede keer onder water gezet worden. De weersvoorspellingen laten zien dat we wel eens een tweede vorstperiode kunnen krijgen.

Op dit moment is de voorspelling dat we misschien zondag de 12e februari wel weer eens zouden kunnen schaatsen!

 

Zondag 22 januari 2017 was een prachtige schaatsdag!

 

 

 

Zaterdag 28 janauri 2017.

Het is weer even voorbij met het schaatsen, maar nog niet met de winter natuurlijk. Bedenkt dat van de in totaal 15 verreden Elfstedentochten er 8 in de maand februari zijn verreden!

We hebben 2 mooie ijsdagen gehad en ook al konden we niet altijd de volledige ijsbaan benutten, het was gezellig met heel mooi weer.

Daarbij hebben de ijsmeesters Adriaan, Gertjan en Adrie weer meer ervaring kunnen opdoen met ijs maken en behouden. Ze hebben 2x het water onder het ijs laten weglopen waardoor de ijsvloer van onvoldoende dikte (nodig is 5,5 cm) op het asfalt komt te liggen en dan met 3,5 cm wel genoeg sterk is om op te rijden. Ook is ervaring is opgedaan met water bij te pompen zonder dat ijs wegsmelt, waardoor na een goede nachtvorst het ijs weer schaatsbaar is. Natuurlijk zullen we niet snel van Noordlaren winnen om als eerste een marathon te kunnen organiseren. Zij liggen 120 km oostelijker waardoor zij niet het warme noordzeewater op 20 km afstand hebben liggen. Maar om eerder te zijn blijven we proberen! Kortom een hele mooie periode gehad.

 

Heeft het bestuur/ijsmeesters dan geen enkel moment gehad van "Nou ja!". Natuurlijk wel. Het verbaast ons altijd weer dat er mensen zijn die zeggen; "Ik wist niet dat we een ijsbaan hadden in Purmerend?".

Voor die mensen even onze media-momenten van de club tijdens deze ijsperiode:

3x interview met RTV Purmerend; voorpagina nieuws Gezinsblad en 2x Nieuwsblad Purmerend; 7200 website bezoeken; 3800 ijsdagboek bezoeken; Facebook bezoeken? en 240 Faceboek pagina likes ????.

 

 

Vrijdag 27 januari 2017.

Omdat tot het middaguur de verwachting is dat het onder nul blijft, besluiten de ijsmeesters het er van te nemen en nu eindelijk zelf eens op natuurijs te gaan schaatsen.

Er wordt om negen uur afgesproken te gaan rijden op een geheel vrije Purmerring. Wat ligt het ijs, op een enkele plek na waar een grote luchtbel zit, er nog prachtig bij. Van ons laatste schaatsmoment maken we het finish moment à la Elfstedentocht 1956, toen de winnaars  werden gediskwalificeerd omdat ze gelijk over de finish gingen na een barre tocht !

 

 

Donderdag 26 januari 2017.

Als ik op de baan kom om negen uur ligt die er prachtig bij. De ijsvloer draagt niet overal en dan is er maar een remedie! Water er onder vandaan. Dus kleppen open en verder iedereen weer mobiliseren, "we gaan om twee uur gedeeltelijk open".

De achterbocht draagt niet genoeg dus die wordt afgezet. Maar verder goed ijs en we kunnen weer een dagje beperkt open.

 

Om 17.00 uur vriest het alweer 2 graden en blijkt ook de achterbocht sterk genoeg te zijn en kunnen we in zijn geheel open die avond. Het wordt een mooie en gezellige avond waarbij opvalt dat we weel leden hebben die zich voorbereiden voor de Weissensee waar 15 van onze leden komende weekeinde naar toe gaan.

 

Woensdag 25 januari 2017.

De verwachting ziet er voor vandaag niet goed uit. Gelukkig houdt het ijs zich aan de oppervlakte goed. Woensdag op donderdag nacht komt er weer voldoende vorst en wie weet!

Dinsdag 24 januari 2017.

Dooi en dooi. Maar donderdag zou er el wel eens geschaatst kunnen worden. We besluiten daarom om weer water op de baan bij te pompen. Langzaam zetten we de pomp aan zodat niet te veel ijs wegsmelt en het water onder de ijslaag loopt.

 

Maandag 23 januari 2017.

Openingstijden nog niet bekend. Besluit valt om 17.00 uur.

Helaas bij aankomst op de baan ligt er al water op het ijs. De temperatuur geef +2,7 graden en de wind zit in de verkeerde hoek. Geen kans op open vandaag!

 

Mooi de gelegenheid om ervaring op te doen met de rest van het ijs dat op het asfalt ligt. Na uitvoerig overleg met het "team" besluiten we om de pomp te pakken en opnieuw water op de baan te pompen ten einde het resterende ijs te laten drijven en eventueel een basis te hebben voor als het deze week nog te redelijke vorst komt. Mocht het voldoende vriezen is het idee, dan zal de 2cm ijs en 2 cm water weer de basis kunnen zijn van een ijsvloer die dan ook weer op het asfalt ligt en dan voldoend dik is.

 

Niet geschoten is altijd mis, nu hebben we ook niets meer aan dit ijs waarvan bij de achterrand 30cm droog asfalt zichtbaar.

 

 

 

 

Zondag 22 januari 2017.

Om half negen waren we op de baan voor controle en wat schetst onze verbazing? 4,8 Cm ijs en dit betekend dat het ijs 2 cm is gegroeid. Als we het resterende water onder de baan laten weglopen kunnen we het proberen. Overleg met de overige ijsmeesters Gertjan en Adrie Cooper wordt besloten de afvoerkleppen open te zetten en waarmee het ijs op het asfalt komt te liggen. Hiermee verwachten we dat het sterk genoeg blijft om de schaatsers te kunnen dragen.

 

 

Zaterdag 21 januari 2017.

Helaas geen ijsgroei afgelopen nacht. Temperatuur is nauwelijks onder nul geweest. Dus weer geen schaatsdag vandaag! Aankomende nacht wordt er -4 tot -5 verwacht en dit geeft weer hoop!

In ieder geval staat de kassa er klaar voor en ook alle vrijwilligers! Wil je ook helpen meld je dan op voorzitter@ijseninlineskateclub.nl zoals bijvoorbeeld helpen bij schaatsverhuur!

 

Vrijdag 20 januari 2017.

Bijna! Ja we dachten dat moet lukken vrijdag, maar nog niet. We meten 3,1 en 4 cm dikte en kunnen wel al tot anderhalve meter uit de kant op het ijs lopen, daarna houdt het op. Wat tegenwerkt is toch echt de zon overdag. Heerlijk om in te lopen, maar te warm voor de ijsvloer. Overdag met zon dooit de ijsvloer van onderaf weer af.

 

Maar we hebben toch al vast de kassawagen, hekken, fietsenrekken klaar gezet. Je weet het nooit! Morgen 9.00 uur weer een controle, met aankomende nacht nauwelijks vorst voorspelt. Zaterdag op zondag wel weer -5 graden!

 

Donderdag 19 januari 2017.

Uw ijsmeester zakt door het ijs! Ja u leest het goed, vanmorgen half elf bij een temperatuur van -2 graden, tijdens het opmeten van de ijsdikte ga ik door het ijs heen.

Afgelopen nacht heet het -4,5 graden gevroren en is de ijsdikte nog maar 3,2 cm op zijn dikst en 2,5 op zijn dunst!

 

 

Ik had nog zo gehoopt de luisteraars van RTV Purmerend live in de uitzending van 10.40 uur het bericht te kunnen geven "It Geat Oan". Maar helaas moest ik presentatrices van het radio programma PurPlusMagazin Claudia en Esther teleurstellen.

 

 

Maar we eindigen positief met prachtige plaatjes van onze eigen Purmerring, waar het zonnetje en strak blauwe lucht voor de mooiste winterfoto's zorgt. En de weermannen twijfelen nog volop wat het hogedruk gebied dat boven ons langt ligt gaat doen. De winter is nog lang niet voorbij!

 

Woensdag 18 januari 2017.

Marathon op natuurijs in Noorlaren en wij kunnen nog niet op ijs staan. Natuurlijk moet ik er bij zeggen dat ze in Noordlaren met watertank sproeit en zo laag voor laag opbouwen.

 

Als we ijsdikte meten vanmorgen is het -4,5 graden en deze temperatuur daalt nog verder richting -5,5 om elf uur. En toch is er maar 12mm ijsgroei geweest afgelopen nacht en komt de dikte op 2,5 tot 3 cm. Dit is veel te kort, als Gertjan keurt om negen uur kon hij er nog niet op staan. Balen!

Het water onder het ijs meet -0C.

 

 

Dinsdag 17 januari 2017.

Afgelopen nacht is het kwik tot -5 graden gedaald en toch is er maar een dun laagje ijs bijgekomen. Op de warme westzijde van de baan is het ijs slechts 6mm dik en op de oostzijde (altijd de koude zijde) 1,6 cm ijs. Het valt ons erg tegen hoe weinig het ijs maar gegroeid is. De verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat er erg veel warmte in de grond zit en daardoor het langer duurt eer het water afkoelt. Ook in het oosten van het land valt de ijsgroei tegen. Haaksbergen en Noordlaren worden door de KNSB niet aangewezen voor de marathon op natuurijs wedstrijd. Te dun ijs, slechts 2 cm!

 

 

Toch besluiten we om de kantine van onze Heugaveld tegels te voorzien, dan liggen die maar vast. Verder lopen zoals gewoonlijk bij vorst weer mensen in en uit, ook het Noord-hollands Dagblad voor een foto en verhaaltje voor de krant van morgen.

De Purmerendse machinehandel brengt weer de nodige kisten met geslepen schaatsen en als ik ze zie liggen denk ik "wat een werk is dat geweest". Tevens brengen ze de veegmachine die voor een grote onderhoudsbeurt is weggeweest en er weer als nieuw uit ziet. Bedankt weer mensen van de Purmerendse Machinehandel, we zijn er zeer blij mee.

 

 

Maandag 16 januari 2017.

Komt het wel, komt het niet! De weersvoorspellingen zijn al 2 weken euforisch en de laatste dagen twijfelachtig. Niets lastiger dan het weer voorspellen. Maar we nemen het zekere voor het onzekere en laten de baan onderlopen op maandag 16 januari 2017.

 

We moeten al weer terug naar 2013 voor onze laatste ijsdagen op de Purmerring, dus het wordt weer tijd voor schaatsen op natuurijs!

De voorspelling voor komende dagen is in twee gebieden op te splitsen. Er ligt precies een hogedrukgebied boven Nederland en die voor twee verschillende weer scenario’s zorgt. Ten noorden van de lijn Rotterdam, Utrecht en Drenthe zal het vanaf donderdag warmer worden en ten zuiden van deze lijn kan het weleens vorstweer blijven. Met andere woorden "het kan vriezen het kan dooien".


 

Maar goed we moeten het afwachten en dit betekent niet nietsdoen natuurlijk. De Purmerendse Machinehandel aan de Flevostraat is al begonnen met onze 200 paar huurschaatsen te slijpen en ook onze veegmachine wordt goed onder handen genomen.

Maandagmorgen om 9 uur melden er zich 5 vrijwilligers die direct aan de slag gaan met de waterpomp te installeren. Deze heeft zo een 7 uur nodig om de ijsbaan van 4,5 cm waterhoogte aan de buitenrand te verkrijgen en dan ligt er aan de binnenrand zo een 12 cm water.

 

Het is vandaag een zeer zonnige dag en het buitenwerken zorgt voor rode gezichten bij de vrijwilligers, maar ook voor inventieve ideeën over wat gebeurd er met de nieuwe asfaltrand?

Mient Glastra oppert dat de grote Bertus Butter, ja die van de ijsbanen Thilalf en Soctsji Mient eens heeft verteld dat hij op een ijsbaan in Den Haag de randen wit heeft gemaakt met wc-papier. Ja jullie lezen het goed wc papier!

 

Dus zegt uw voorzitter tegen Mient het proberen waard! Gewapend met gieters en 8 rollen toiletpapier naar de achter bocht, omdat die het gevoeligst is voor dooi. Mient water gieten zodat de rand nat wordt en het papier blijft plakken (om met vorst vast te vriezen) en ik in hurkhouding (goed voor de schaatshouding) het papier uitrollen.

Na een half uur hebben we samen zo een 50 strekkende meter gedaan en nu maar afwachten.

 

Zoek in site:

Kalender:
« Maart 2019 »
M D W D V Z Z
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Loginstatus:

Laatste nieuws:

16-03-2019

7 April Open Dag 2019

Lees meer...

 

 
Onze sponsors:
 
Jeugd
Volwassen
Wedstrijd
Inschrijven
KNSB Vaardigheidspaspoort Inline-skaten/schaatsen
Groep 1 woensdag
Groep 2 woensdag
Groep 1+2 zaterdag
Kids Allround woensdag
Kids gevorderden 12-17 jaar donderdag
Freestyle woensdag
Kiddy Speed
Absoluut Beginners
Beginners
Gevorderden
Semi Gevorderden
Semi- en Gevorderden (do-avond)
Freestyle
Toertochten rijden
Jeugd Speedskaten
Volwassen Speedskaten
Opgave formulier inlineskaten jeugd
Opgave formulier inlineskaten volwassenen
Opgave formulier inlineskaten indoor
Jeugd
Volwassen
Inschrijven
Uitslagen wedstrijden
Jeugdschaatslessen
Verlengd Jeugdschaatsen
Toertraining maandagavond
Toertraining vrijdagavond
Opgave formulier schaatsen jeugd
Opgave formulier schaatsen volwassenen
Evenementenoverzicht
Evenementenkalender
Nieuws 2018
Archief
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Inline-skaten 2012
Schaatsen 2012
Inline-skaten 2011
Schaatsen 2011
Trainers inlines-skaten
Secretariaat
Lidmaatschap
Locatie
Openingstijden
Webcam Purmerring
Vertrouwenspersoon
Privacy Verklaring
Vereniging bestuur
Clubkleding
Wijzig lidgegevens
Historie en toekomst
Verjaardagskalender
Informatiebladen
Vereniging ondersteuners
Bestuur
Informatiebladen
Vergaderstukken
Kidsplan
Vrienden van club
Onze sponsors
Ook sponsoren?
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Login

Ogenblik a.u.b. ...