Leden die steunen

Media:
 

 


Buienradar:

U bent hier: Home › Nieuws 2018 › EERSTE EN TWEEDE NATUURIJS MOGELIJKHEID 2018

EERSTE EN TWEEDE NATUURIJS MOGELIJKHEID 2018

Bekijk het filmpje dat door Marcel op zaterdag 3 maart is gemaakt. Foto's door Cees Bandt

 

 

Woensdag 7 maart is het weer opruimt dag. Mient, Dick, Adrie, Herman, Jaap, Jouke, Adriaan zijn de hele dag bezig alle winterzaken weer op te ruimen. Dit is nog een hele klus. 100 zware rubber matten op de hekken hangen om uit te lekken en te laten drogen, jurywagen op zijn plek rijden, 50 stoelen in de kantine omwisselen, 4 toiletten schoonmaken, 250 paar schaatsen controleren sorteren en naar zolder brengen etc.

 

Nu op naar de Open dag op 25 maart aanstaande.

 

 

 

Marcel Vinke maakt prachtige foto's met zijn drone voor ons. Dank Marcel.

 

 

Zaterdag 3 maart. Het is -6 bij aankomst en als ik eerst de baan inspecteer zie ik achterin doffe plekken. Ik denk dat is van het stof door de wind en probeer het weg te vegen met mijn schoen. Denk nog daar kunnen we water overheen gieten en dan is het weg! Tot ik verder de bocht in loop en zie dat we al het water in de achterbocht kwijt zijn en er alleen maar asfalt ligt. De zon heeft zijn werk gedaan gisteren. Jammer maar het is niet anders. We houden het tot vijf uur vol en hebben gezellig en prachtige dagen gehad.

 

 

Vrijdag 2 maart. Het is -6,5 als ik om half negen bij de baan aankom. Gisteren hebben we de baan gedeelteijk kunnen open doen. Helaas gedurende de dag moesten we steeds meer afsluiten, maar dat mocht de pret niet drukken. We besluiten om het water onder de baan weg te laten lopen waardoor de ontstane scheuren niet leidt tot "zwemmen" van de schotsen. Het werkt en we kunnen tot vijf uur open blijven.

 

Donderdag 1 maart. Om om negen uur is het nog -7 graden en er staat een stevige oostenwind. Het ijs is op de achterbocht na voldoende dik. We besluiten om de baan voor 4/5 open te zetten. De achterbocht blijft dicht.

Het krabbelveld in het middenterrein is in super conditie dus ook de allerkleinste hebben een mooie ruimte om te krabbelen/spelen.

Helaas gedurende de middag moet het krabbelveld dicht. De zon is echt te warm en zorgt dat de scheuren los raken van elkaar.

 

 

Woensdag 28 februari, half tien. In de achterbocht en aan zijde manege blijft het ijs te dun. De dikte groeit in de nacht aan in de achterbocht van 1,2 naar 2 cm.

Om 17.00 uur doet Gertjan en ik weer een meting, wie weet dan alleen in de woensdagavond open. Het is min 6 graden om vijf uur als we meten. We zien dat het ijs gedurende de dag, waarbij de zon weer volop heeft geschenen,dunner is geworden in plaats van dikker. Frustrerend!

Maar de natuur valt niet te sturen.

 

Morgenochtend om 10.00 uur maar weer meten en verder zien.

 

water tegen de rand en 2mm ijs bij -6 !

 

 

Dinsdag 27 februari, 9.30 uur. De ijsvloer gekeurd op dikte. Er waren zorgen omdat de ijsvloer in de achterbocht er maandagmiddag om 16.00uur volledig uit lag. De zonnestralen zijn eind februari al warm en dat heeft zijn effect, niet alleen op een combibaan met asfalt.

 

Maandagmiddag was dit weer water!

 

Gelukkig is de achterbocht dicht als ik mijn ronde loop. Ik meet op de westkant 2 cm, achterbocht 1,2 cm, oostkant (ringvaartkant) 4 cm, en voor de kantine 3,5 cm ijsdikte. Gelukkig komt er vandaag bewolking waardoor de zon de baan niet zal opwarmen en de ijsdikte gelijk blijft of zelfs kan aangroeien. Temperatuur verwachting overdag blijft onder nul.

Het ijs is van mooie kwaliteit, zwart en glanzend en op de purmerringvaart kant kan ik er al opstaan.

 

 

Morgenochtend 10.00 uur weer een keuring en zien beslissen we dan weer wat te doen! Donderdag en vrijdag ziet er zeer goed uit als schaatsdag. Woensdag weten we nog niet, we moeten geduld hebben.

Het is mooi en glad ijs.

 

Maandag 26 februari. Een dag waar wij met zijn allen de laatste zaken klaar zetten voor de ijsdagen. De ploeg is 7 man/vrouw groot en zijn bezig van 12.00 uur tot 16.30 uur. Alles wordt schoongemaakt in de keuken, bijgevuld en ingekocht. Laten de schaatsdagen maar komen, wij zijn er  klaar voor.

Ik ga met Herman naar de Sligro. Kan net in de auto!

 

Zondag 25 februari, 11.00 uur. De ijslaag weer gemeten en kom op de dunste plek nog maar tot 2 cm. De zon overdag met + temperatuur is echt te warm voor aangroei. Het ijs ligt er prachtig bij zie onderstaande drone foto van Marcel Vinke die gisteren is genomen. Hij heeft ook een geweldig mooi filmpje gemaakt en wat ik ga proberen aan jullie te laten zien zodra ik even meer tijd heb vandaag.

De verwachting is dat vandaag het ijs wel weer wat weg dooit, maar omdat het 0 graden blijft en komende nacht -6 en dan -7 graden vriest, een kleine kans hebben dinsdag misschien om 12.00 uur open  kunnen.

 

 

 

Donderdag 22 februari, 10,05 uur. Eerste ijslaag ligt er en is mooi glad. Helaas zal het vermoedelijk aan het eind van de middag weg gedooid zijn want er wordt +4 graden en volop zon verwachte.

 


Woensdag 21 februari. Vandaag de baan weer onder water gezet. De vooruitzichten laten nu toch echt volgende week, vanaf woensdag kans op een schaatsperiode zien. Ik lees zelfs dat Friesland vanaf zaterdag een vaarverbod op sloten heeft afgekondigd! Nee, nee niet op de grote kanalen dus nog geen reden voor Elfsteden koorts paniek.

 

Omdat het er goed uitziet halen we ook maar gelijk de verhuurschaatsen van zolder, leggen we alle rubbermatten neer, brengen we de dranghekken naar voren en omdat het heerlijk weer is met strak blauwe lucht, poetsen we ook de jurywagen op. Want die doet straks dienst als kassa. Morgen staat er gepland om eventueel water bij te pompen, want we raken altijd wat kwijt in het begin.

 

 

 

Het begin is er, nog 6 uur pompen te gaan!

 

Na 60 zware matten ben je totall loss!

 

Bij klussen hoort gebak van Jaap!

 

En de hang oudjes maar wachten!

 

Meteen maar schoongemaakt!

 

 

Dinsdag 20 februari. Krijgen we nog een tweede kans deze winter?

 

Woensdag zullen we de baan weer onder water gaan zetten en wie weet volgende week?

 

 

Zaterdag 3 februari leek het er echt van te kunnen komen “schaatsijs op de Purmerring”!

Dus wat gebeurd er dan? Vrijwilligers komen in actie en gaan als eerste de baan onder water zetten. Deze keer waren dat Herman, Jaap, Mient en ondergetekende.

 

De voorspellingen voor natuurijs liepen nogal uiteen. Weatherpro was somberder dan bijvoorbeeld Weeronline.nl. Deze laatste gaf zelf temperaturen aan van -8 op donderdag 8 februari. Zelf schatte wij de kans op dat moment nog klein in, maar zoals het gezegde zegt: “niet geschoten is altijd mis”. En je kunt nu eenmaal niet de baan vullen als het al vriest omdat je dan schots ijs krijgt. Dus veel keus is er niet, het moet gebeuren en het kost alleen 30 liter brandstof. De pomp heeft van half elf tot vier uur gedraaid en dan is de baan nog niet vol genoeg. Ca. 4,5 cm water een meter uit de kant voor de kantine is de maat.

Het was niet nodig om zondag verder te pompen daar de vorst nog op zich liet wachten. Dus maandag verder vol gepompt en ook maar meteen de tapijttegels in de kantine gelegd. Klaar is klaar zeggen de mannen altijd!

 

En nu maar wachten. Het zou spannend worden er werd zelf als gespeculeerd door de KNSB op een natuurijs marathon.

 

Dinsdag heb ik voor het eerst gemeten en ik mat 2cm ijs. Omdat het ijs langs de kanten op het asfalt lag kon ik er zelf al op staan. Met de vooruitzichten ging het al minder dan verwacht. Dat beloofd niet veel goeds helaas. Op woensdag is het ijs weinig aangegroeid, maar kan er wel al in het oosten van het land hier en daar op combibanen, zoals de onze, beperkt geschaatst worden. Wij hebben als nadeel in het westen gehad dat overdag de temperatuur boven nul is geweest met een zonnetje die al erg warm was. Het leek wel wintersport, je kon buiten zitten met een kop koffie nog bruin kleuren ook.

 

Donderdag nacht 8 februari wordt het slecht -1 graden en overdag +4 en daarmee was de droom weer uiteengespat. Deze keer nog geen schaatsijs, maar we houden moed.

 

Adriaan Hordijk.

 
Zoek in site:

Kalender:
« Maart 2019 »
M D W D V Z Z
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Loginstatus:

Laatste nieuws:

16-03-2019

7 April Open Dag 2019

Lees meer...

 

 
Onze sponsors:
 
Jeugd
Volwassen
Wedstrijd
Inschrijven
KNSB Vaardigheidspaspoort Inline-skaten/schaatsen
Groep 1 inline-skaten zaterdag
Groep 1 inline-skaten
Groep 2 Inline-skaten
Kids Allround
Kids gevorderden 12-17 jaar
Freestyle skaten
Kiddy Speed
Absoluut Beginners
Beginners
Gevorderden
Semi Gevorderden
Semi- en Gevorderden (do-avond)
Freestyle
Toertochten rijden
Jeugd Speedskaten
Volwassen Speedskaten
Opgave formulier inlineskaten jeugd
Opgave formulier inlineskaten volwassenen
Opgave formulier inlineskaten indoor
Jeugd
Volwassen
Inschrijven
Uitslagen wedstrijden
Jeugdschaatslessen
Verlengd Jeugdschaatsen
Toertraining maandagavond
Toertraining vrijdagavond
Opgave formulier schaatsen jeugd
Opgave formulier schaatsen volwassenen
Evenementenoverzicht
Evenementenkalender
Nieuws 2018
Archief
Nieuws 2017
Nieuws 2016
Nieuws 2015
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Inline-skaten 2012
Schaatsen 2012
Inline-skaten 2011
Schaatsen 2011
Trainers inlines-skaten
Secretariaat
Lidmaatschap
Locatie
Openingstijden
Webcam Purmerring
Vertrouwenspersoon
Privacy Verklaring
Vereniging bestuur
Clubkleding
Wijzig lidgegevens
Historie en toekomst
Verjaardagskalender
Informatiebladen
Vereniging ondersteuners
Bestuur
Informatiebladen
Vergaderstukken
Kidsplan
Vrienden van club
Onze sponsors
Ook sponsoren?
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?
Login

Ogenblik a.u.b. ...