IJsvoorbereiding in volle gang

  • 0

IJsvoorbereiding in volle gang

Category:algemeen

Woensdag 10 februari zijn we weer om 10 uur op de baan voor ijscontrole. Het heeft minder gevroren afgelopen nacht dan verwacht. Het was dan ook wat bewolkt. Het is om half tien -4 graden. En? Het ijs is 1,5cm gegroeid en ik meet nu overal, nu ja overal is natuurlijk niet waar omdat we nog niet op het ijs kunnen lopen, 3cm. Nog 2 cm te gaan!

We zijn de hele dag bezig de baan Corona proef te maken. We halen de aan de ijsbaan Westfries uitgeleende banken en matten terug en meten alles op anderhalve meter. Het lukt ons 70 zitplaatsen op 1,5 meter afstand te realiseren en daar zin we blijven mee. De dag blijft wat bewolkt en betekend dat het ijs niet afdooit aan de onderzijde en we de 3cm de hele dag kunnen handhaven. Morgen om 9 uur de belangrijke controle. Hebben we voldoende ijs! We gaan het zien.

De hele dag lopen en bellen er weer veel mensen. Van pers, tot veiligheidsregio als wijkbeheer komen langs. Het is en blijft corona en we moeten alles afgecheckt hebben. We hebben veel medewerking van iedereen en ook van de gemeente Purmerend. Mooi hoor!

 

Dinsdag 9 februari zijn we om 10 uur op de baan. Het is dan “slechts” 2,5 graden onder nul. Het ijs licht er echt heel mooi bij . Deze kwaliteit hadden we nooit verwacht na al die sneeuw van afgelopen dagen. Ik doe de eerste meting voor de kantine en komt tot 1,5 cm. “Niet verkeerd voor nog geen 14 uur”!

Na een halfuurtje lopen we een rondje rond de 400 m baan en merken wel al verschil met een uur eerder. De zon doet zijn werk helaas. Achterop de baan is het gewoon warm in het zonnetje en Jaap en ik zeggen gekscherend nu een stoel en gluiwein! Ook de pers loopt weer binnen en vraagt naar onze situatie met natuurlijk de meest gestelde vraag ‘wanneer gaan jullie open”! Dat weten wij nog niet. Hangt helemaal af van de vorst en zon overdag. We mikken op donderdag.

 

Foto Rob Klaucke Regionieuws

Maandag 8 februari is het -5 graden als we op de baan aankomen. Mooi. Maar minder mooi was dat er toch weer behoorlijk wat sneeuw op de baan was gekomen. Dus hup maar weer aan de gang met zijn allen. Leuke bij vorst is dat er altijd gedurende de dag spontaan leden/mensen aan komen lopen en dan ook graag wat helpen. Voor we het wisten stonden we meer met 10 mensen te vegen en scheppen. Jaap weer de koffie, tosti’s of broodje worst verzorgen want met deze koude moet er genoeg gegeten worden.
Om 11.00 was het dan zo ver en kon de eerste pomp aan en een kwartiertjes later de 23 pomp.

Om vijf uur konden beide pompen uit en stond er voldoende water op de baan met al een aardig mooi dun laagje ijs. Van een kwaliteit die ver boven onze verwachting lag. Nu moet de vorst de rest doen, 20 graden totaal en dan kunnen we schaatsen.

 

 

Zondag 7 februari. Het is min 5 graden en er ligt zo een 10 cm sneeuw als we op de Purmerring aankomen. Het is de bedoeling dat we vandaag met man en macht alle sneeuw van de baan gaan vegen/scheppen. Voor de kantine ligt er zo een 40 cm sneeuw dat door windkracht 7 is opgeworpen. 

Gelukkig komen er uit alle hoeken leden aan die willen helpen. Ook een oproep op Facebook doet zijn werk, spontaan een heel gezin met schuivers en bezems. Super om mee te maken.

Na een paar uur schuiven met zo een 12 mensen lijkt een sneeuwvrije baan nog ver weg. Het werd tijd om noodtroepen in te roepen anders gaan we het niet redden om water op de baan te zetten. Na 1 sms-je aan Cor Beets van de Beets Group is er binnen 15 mimuten een giga trekken met Max aan het stuur. Iedereen geeft een zucht van verlichting “nu lukt het ons vandaag de baan schoon te krijgen”. Max is zo een 1,5 uur bezig en ik weet echt niet hoeveel kuub sneeuw er is geschoven maar het was een hele berg. Cor Beets we zijn je weer dankbaar!

Om half vier is iedereen moe maar voldaan en na een heerlijke kop tomatensoep, tosti keert iedereen huiswaarts met rode konen op de wangen. Ook al stond er een stevige wind en vloog de stuifsneeuw je om de oren, niemand had het koud. Super bedankt allemaal. Adriaan Hordijk.

 

Het kan zo maar gebeuren! Dus moeten wij ons nu voorbereiden op schaatsweer halverwege volgende week. Ook al zal het deze keer anders zijn dan gewend door Corona, maar onmogelijk is het niet. De club heeft toestemming van de gemeente om open te mogen met Corona regels.

Vrijdagmorgen zijn de vrijwilligers al druk in de weer geweest om die dingen vast klaar te maken die nu al kunnen. Denk aan de rubbermatten, kassawagen en banken klaar zetten. Ook onze grasmaaier ombouwen tot sneeuwschuiver. Dit laatste is wel nodig omdat er zondag de 7e februari veel sneeuw wordt verwacht. Omdat sneeuw en ijsgroei niet goed samengaan moeten die beide goed gescheiden blijven. Die sneeuw is nog wel een dingetje zeker als het om 20cm gaat zoals verwacht. Om die reden hebben de ijsmeesters een andere tactiek bedacht. 

Zij wachten eerst zondag de sneeuw af voordat het water op de baan gaat. Dan zal op zondag en maandag met man en macht de sneeuw verwijderd worden en waarna dan pas het water op de baan kan. Hiermee hopen de ijsmeesters het zo gehate “fondantijs” weg te houden. Want van fondantijs kun je nooit schaatsijs maken.

Laten we hopen dat het werkt en de club wellicht woensdag  namiddag of donderdagmorgen open kan. Natuurlijk wel anders door de Corona regels en die luiden dat wij maximaal 100 schaatsers per keer op het ijs mogen hebben en de schaatsers vooraf moeten reserven voor een tijdsblok. Dit zal mogelijk worden via onze eigen website van onze club.

Leuk is om te ervaren dat iedereen er weer naar uitziet om te kunnen schaatsen. De eerste vader met kinderen kwam vanmorgen alvast kijken op onze baan hoe het er voorstaat. En ook de schrijvende pers voor de krant belden al en kwamen foto’s nemen. Nederland beging is al in de ban van schaatsen. 

En nu maar afwachten op koning winter!