Weissensee 2023

  • 0

Weissensee 2023

Category:algemeen

Het is alweer ruim een week geleden dat een aantal leden van de club de alternatieve tocht der tochten heeft uitgereden. Het was nog best spannend omdat de week ervoor al twee tochten waren afgelast in verband met de weersomstandigheden. Er lag teveel sneeuw op de baan waardoor de tocht niet door kon gaan. Maar de tweede week was er toch goed nieuws voor de schaatsers. Beide tochten konden doorgang vinden.

De tocht van dinsdag

Dinsdag was de eerste tocht. Het was mooi weer met een blauwe lucht en nagenoeg windstil. Het ijs lag er redelijk goed bij. Alleen vanaf de laatste bocht tot de finish was even uitkijken voor de scheuren.

Op de tocht van dinsdag deden ongeveer tussen de 900 en 1.000 deelnemers mee. Voor zover bekend deden er negen leden van IJs en Inline skateclub Purmerend mee. Bram ten Klei reed samen met zijn dochter Isa. Jery Bruinsma reed samen met zijn dochter Renske. Cor Hoogendoorn, Martin de Moes, Ingrid Nooij, Marcel Rijkhoff en Björn Nieuwenhuijs waren onderdeel van een gezellige groep mensen die voor het overgrote deel ook op dinsdag reden.

Iets voor 7:00 uur ging het startschot en ging de tocht van start. Alle leden van de club hebben de tocht van 200 km uit weten te rijden. Met de conditie van deze leden zit het dus wel snor.

Blarenbal

Na afloop van de tocht ging iedereen terug naar zijn appartement om zich op te frissen, te eten en zich op te maken voor het blarenbal. De spierpijn moet er tenslotte ook weer uitgedanst worden. Helaas bleek Syb van der Ploeg vanwege ziekte niet aanwezig te zijn op het blarenbal. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Langlaufen

Normaal gesproken zou de groep op deze dag weer richting huis gaan, maar Cor en Björn hadden nog een geheel verzorgde reis naar de Weissensee gewonnen met de Trachitol Challenge. Het enige wat ze nog ‘even’ moesten doen was nogmaals 200 km afleggen op de schaatsen. De rest van de groep had vooraf al besloten om ook wat langer te blijven en te genieten van de mooie winterse omstandigheden. Op woensdag is dus besloten om met zijn allen te gaan langlaufen. Ondertussen was de familie Dekker ook gearriveerd en gingen hun kinderen mee op langlauf-avontuur.

Ondanks dat onze leden smallere en kortere ijzers onder hun voeten gewend waren ging het ons lang niet slecht af. Het was een gezellige tocht van ongeveer 7,5 km met af en toe een lange afdaling. Hoe slecht het weer was in de eerste week, zo goed was het in de tweede week. Nadat iedereen zijn spullen weer had ingeleverd en de spierpijn er was uitgeloipen 😉 ging men met een voldaan gevoel weer terug naar het appartement. Cor en Björn namen ‘afscheid’ van de groep en voegde zich bij de groep van Trachitol.

IJs verkennen en rijdersbijeenkomst

Het is donderdag, de dag voordat de laatste toertocht van 2023 wordt gereden. De lucht is grijs, het waait en het dooit lichtjes. Toch gaat iedereen het ijs op om te kijken hoe het erbij ligt en testen welke kleding ze morgen aandoen. Ook de skibrillen worden getest. Maar goed ook, want een aantal bleken overdag toch last te hebben van slecht zicht. En dan te bedenken dat je in het donker start. Na een uitvoerige controle van de brillen is het silvaan folie aan de binnenzijde van de brillen verwijderd en ging er een wereld voor ze open ;-).

Nadat iedereen zijn meters op het ijs had gemaakt kregen de schaatsen een laatste onderhoudsbeurt, werden de messen geslepen en kon men de rijdersbijeekomst bijwonen. Hier wordt de laatste informatie verteld zoals startprocedures en veiligheidsmaatregelen.

Nadat iedereen weer huiswaarts was vertrokken werd er traditiegetrouw pasta klaargemaakt en de spullen voor de volgende dag klaargelegd. Voor de rijders was het op tijd naar bed om de rust te pakken, want de volgende dag was het weer vroeg opstaan om 07:00 uur weer van start te gaan.

De tocht van vrijdag

Klokslag 07:00 uur ging iedereen van start in het donker. Een sliert van lichtjes ging door de optrekkende mist over de Weissensee wat voor de omstanders toch een mooi gezicht moet zijn geweest.

Om 09:00 uur gingen de rijders van start die de 100 km tocht gingen rijden. Ingrid, Martin en Marcel zijn voor hunzelf nog wat kilometers gaan maken en hebben Marissa en Randi Dekker op sleeptouw hebben genomen. Cor en Björn reden voor Team Trachitol deze dag en waren dus niet te herkennen aan hun reguliere outfit.

Het is nog onduidelijk wat Cor de dag ervoor heeft gegeten, maar het vermoeden is dat hij van de toverdrank heeft gesnoept. Op één bidon, wat Snelle Jelles en Dextro Energy wist Cor de tocht in iets meer dan 8 uur uit te rijden en kwam als 6e over de eindstreep. Björn wist uiteindelijk als 16e binnen te komen en Marissa en Randi waren uiteindelijk als 16e en 17e in hun categorie te geëindigd.

Cor en Björn hebben nadat zij gefinisht waren nog wat mensen uit de wind gehouden en ze geholpen de tocht uit te rijden.

Weer terug naar huis

Op zaterdag is iedereen weer met een voldaan gevoel en mooie herinneringen richting huis gereden. Onderweg werd er nog veel gesproken over een prachtige week met veel schaats-, langlauf- en winterplezier. De accommodatie is alweer gereserveerd voor volgend jaar.

Mocht je na het lezen van dit bericht denken, ik wil volgend jaar ook schaatsen op de Weissensee. Neem dan contact op met Cor Hoogendoorn voor meer informatie en de mogelijkheden.